Takaperin

Terveiset 12 opettajalle


Olen pedagogisten opintojeni aikana keskittynyt tarkastelemaan niitä opettajuuteen liittyviä ilmiöitä ja määreitä, jotka resonoivat minussa opettajana sekä yrittänyt löytää sellaisia tukipylväitä, joihin opettajuuteni voisi nojata. Olen halunnut hahmottaa, tarkentaa ja sanoittaa työtapojani tarkastelemalla omaa toimintaani.

Oman pedagogisen kävelyni myötä haluan vaihtaa perspektiiviä ja kysyä muilta, mikä opettajuudessa nousee keskiöön. Millaisia kerroksia erilaiset kohtaamiset oppijan ja opettajan välillä voi mielen arkistoihin synnyttää? Mitä kohtaamisesta jää jälkeen?

Takaperin on Minä olen museo -projektin sisarusprojekti, jossa olen pyytänyt Tampereen konservatorion 12 tanssinopiskelijaa kirjoittamaan postikortin entiselle opettajalleen.


Silti mietin sinua lähes joka viikko, muistelen sanojasi, opetuksiasi ja kaikkea oppimaani sinä aikana, kun opetit minua.

Olit mun ensimmäinen ala-asteen opettaja ja varmaan juuri siksi muistan sinut erityisesti. Samasta syystä olit erityisen tärkeä. Ala-asteeni ensitaival sinun ohjauksessasi teki minusta sellaisen koulunkävijän kuin olen edelleenkin: teen läksyni ja muut annetut tehtävät parhaani mukaan ja yritän, vaikken ihan osaisikaan ja osaan myös pyytää neuvoa, jos en jotain ymmärrä.

Sait minut uskomaan unelmiini. T. Ihailijasi

Olet opettanut minulle tanssin lisäksi lukemattoman määrän asioita, jotka ovat antaneet minulle vastauksia moniin kysymyksiin ja vieneet minua kohti unelmaani.

Olet antanut minun yrittää ja onnistua, mutta myös yrittää ja epäonnistua. Olet antanut minun raivota ja olla pettynyt, mutta muistuttanut niistä monista hyvistä hetkistä, mitä olen kokenut.

Näit motivaationi ja halun oppia, ja annoit minulle mahdollisuuksia kehittyä.

Isosta ryhmästä huolimatta pystyit lähestymään henkilökohtaisesti ja antamaan aikaasi.

Sanoit kerran minulle yhdet elämäni merkityksellisimmistä sanoista. Sanoit minulle, että minulla on "tanssijan sielu". Tulen varmaan muistamaan nämä sanat ihan koko lopun elämääni.

Sait mut innostumaan filosofiasta, vaikka et kai virallinen ope ollutkaan, olit kuitenkin hyvä.

Sytytit innon, kiinnostuksen ja kipinän opiskeluun, ja ehkäpä osin sun ansiosta olin jo ekalla niin tunnollinen.

Annoit myös minulle mielikuvan siitä että opettajat ovat kivoja kavereita.

Tunneillasi olet antanut yksilöllistä palautetta jokaiselle ja tehnyt työsi oppilaiden etu edellä. Työssäsi näkyy, kuinka teet sitä intohimoisesti ja myös työtuntien ulkopuolella. Välität oppilaittesi hyvinvoinnista ja työnnät heitä eteenpäin kannustamalla, mutta myös vaatimalla.

Muistan kuinka innoissasi olit mun ideoista ja kaikista hölmöistä jutuista, joita uskalsin sun tunneilla esittää. Sillä innostuksella ja kannustuksella on ollut valtava merkitys.

***

Tykkäsin susta heti ekasta päivästä lähtien & susta vaan tuli hyvät vibat aina. Ne harvat kerrat kun juteltiin oli tosi hauskoja & olit tosi rento & mukava.

Tuntui siltä, että oikeasti välitit ja olit sydämellinen.

Olet ihanan kannustava, räväkkä ja rakastava opettaja, se on harvinaista.

Puskit eteenpäin, muttet koskaan painostanut ikävällä tavalla.

Kiitos, että olet aina uskonut, luottanut ja tukenut minua ja lähtenyt mukaan niihin hulluimpiinkin ideoihin. Olet korvaamaton.

Kiitos kannustuksesta ja rohkaisusta!

Haluaisin kiittää sinua vilpittömyydestäsi, sekä uskosta ja rakkaudesta meitä oppilaitasi kohtaan.

Haluan kiittää uskomisesta minuun. Sen kautta olet luonut minulle uskoa itseeni.

Haluan kiittää sinua kaikesta ajasta, jonka käytit kanssani uskoen minuun. Välillä en jaksanut itsekään uskoa, mutta sinä et luovuttanut, vaan annoit minulle vaihtoehtoja ja unelmia.

Haluaisin kiittää sinua siitä, että uskoit minuun ja näytit, että erilaisuudessa on vahvuutta ja voimaa. Sun tunneilla pystyin aina olemaan oma itseni ja tuntui, että minuun, mun ratkaisuihin (olivatpa ne sitten kuinka omalaatuisia tahansa) ja ideoihin luotettiin.

Kiitos siitä, että olit ja olet edelleen yksi elämäni tärkeistä aikuisista ja opettajista!

***

Sinulla oli se koirakin, jota aina välillä toit luokkaan meidän iloksi.

Kerran tulit Sons of Abraham hupparilla kouluun & olin varma ettei parempaa opea voi olla.

Muistan kun pukeuduit merenneidoksi ja sinulla oli pitkät hiukset vaikka yleensä sinulla on lyhyet. Olin ällistynyt enkä silloin tiennyt peruukeista.

***

Ehdotus: Oppija, kirjoita kortti entiselle opettajallesi. Opettaja, kirjoita kortti entiselle oppilaallesi.

Maija Hoisko

Maija Hoisko (Tanssitait.maist.) työskentelee tanssin lehtorina Tampereen konservatoriossa opetusaineina mm. nykytanssi, taiteellinen työkentely ja produktiotyöskentely.